Onze groei door de jaren heen
Wat ooit begon als twee familiebedrijven met passie voor landbouw, is nu een professioneel en toekomstgericht bedrijf. Onze geschiedenis laat zien hoe groei ontstaat vanuit samenwerking, innovatie en vertrouwen.
Pater & Co
Firma Broersen
Tuinbouw onder leiding van Betje
In 1925 start Betje Bruin-Blank een tuinbouwbedrijf op de plek waar Pater & Co nog steeds is gevestigd. Als vrouw in een door mannen gedomineerde sector toont zij opmerkelijke daadkracht. Haar werk legt het fundament voor de familieonderneming.
De eerste stappen in de Schagerwaard
Cor Broersen werkt als boerenknecht bij Kuiper en mag 2 hectare land huren voor eigen teelt. In een tijd van wederopbouw en hard werken legt hij daarmee de eerste steen voor zijn latere zelfstandige onderneming. De focus ligt op basisproducten als uien en kool, met de hand geteeld.
Het ontstaan van Firma Th. Pater
In 1950 neemt schoonzoon Dirk Pater met zijn vrouw het bedrijf over en richt Firma Th.Pater op. Dit omdat zijn schoonmoeder en haar nieuwe man emigreren naar Canada. Dirk richt zich op traditionele gewassen voor de lokale markt. De focus ligt op kwaliteit en leveringszekerheid en het opbouwen van een betrouwbaar netwerk.
Verhuizen om te groeien
Het gezin groeit en verhuist via Tuitjenhorn naar Koedijk. Daar koopt Cor 6 hectare met een eigen woning. De kavels zijn klein en alleen bereikbaar per schuit, wat het werk zwaar en tijdrovend maakt. Toch overheerst de trots: eigen grond, eigen keuzes.
Van varen naar verkavelen en rijden
Door verkaveling wordt het mogelijk om het land met een lorrie en later met een trekker te bewerken. Het bedrijf verlaat de tijd van varen over sloten en maakt de overstap naar gemotoriseerd transport. Een eerste stap richting schaalvergroting en arbeidsverlichting.
De ruilverkaveling verandert het landschap
Met de ruilverkaveling wordt de vaarpolder langzaam omgevormd tot een rijpolder. Hierdoor wordt het mogelijk om met trekkers en wagens te werken. In 1968 komt de eerste tractor: een David Brown van 28 pk. De wereld van de Broersens wordt letterlijk groter en bereikbaarder.
Het gezin
Het gezin telt twaalf kinderen, allemaal hebben ze meegewerkt in het bedrijf, zo ging dat in die tijd. Iedereen had een rol. Dirk had handelsgeest en was vaak te zien op veilingen en maatschappelijk betrokken als wethouder in de gemeente. Verschillende kinderen vliegen uit en vinden hun eigen weg, Dick en Piet blijven.
Nieuw thuis in Warmenhuizen
In 1969 koopt het gezin 13 hectare aan de Diepsmeerweg en bouwt daar een ruime woning met twee loodsen. De vestiging aan deze locatie wordt het nieuwe hart van het bedrijf, een belangrijke stap richting de toekomst.
Veilingfusie opent de markt
De aansluiting bij de veiling in Zwaagdijk geeft Firma Pater toegang tot een breder marktgebied. In een periode waarin veel kleine telers actief zijn, blijkt dit een strategische stap om het bedrijf toekomstgerichter te positioneren.
Siem en Koos treden toe
De zonen van Cor, Siem en later Koos, beginnen mee te werken in het bedrijf. In 1975 vormen ze samen met hun vader een maatschap. Met 18 hectare aan kool, bieten, uien en pootaardappelen groeit het bedrijf uit tot een volwaardig familiebedrijf.
Veilingfusie opent de markt
De aansluiting bij de veiling in Zwaagdijk geeft Firma Pater toegang tot een breder marktgebied. In een periode waarin veel kleine telers actief zijn, blijkt dit een strategische stap om het bedrijf toekomstgerichter te positioneren.
Koelhuis en professionalisering
In 1977 wordt een koelhuis gebouwd met heftruck en kistenopslag, een stap die het werk lichter en de opslag betrouwbaarder maakt.
Familie als fundament, rollen als kracht
In 1972 worden de broers Piet en Dick Pater onderdeel van de firma Th.Pater en Zn. Dirk Pater stapt in 1981 uit, en draagt het stokje over aan zijn zoons, het bedrijf gaat verder als Firma Gebr.Pater. Piet ontwikkelt zich als technisch en logistiek denker, Dick legt de nadruk op teeltkwaliteit en organisatie. Dankzij hun aanvulling op elkaar groeit het bedrijf gestaag, mede door meer directe contacten met klanten na fusies tussen de verschillende groenteveilingen.
Groeien in een concurrerende markt
De broers verbeteren het bedrijf stap voor stap, met investeringen in opslag, koeling en werkverlichting. In 1983 wordt 4 hectare grond bijgekocht.
Introductie van ijsbergsla en toetreding Dave Smit
Firma Pater start met ijsbergsla, een teelt die in de regio nog weinig voorkomt. Dave Smit, tot dan werknemer, treedt toe als firmant. En zo ontstaat de Firma Gebr.Pater & Co. Met zijn commerciële gevoel en inzet voor planning versterkt hij het team, dat nu bestaat uit Dick (teelt/oogst), Piet (techniek/logistiek) en Dave (teelt/verkoop).
Overname door de zonen
In 1986 neemt Cor afscheid; Siem en Koos zetten het bedrijf voort onder de naam Fa. C. Broersen en Zonen.
Open structuur als toekomstvisie
Dick en Piet kiezen bewust voor een open bedrijfscultuur waarin ook niet-familieleden aandeelhouder kunnen worden. Ze doorbreken het traditionele opvolgingsmodel om het bedrijf veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken.
Nieuwe loods
De broers bouwen een nieuwe loods als onderdeel van hun verbreding en handelsactiviteiten.
Nieuwe dynamiek in het team
Na het uittreden van Piet treedt René Duijn toe tot het bedrijf. Er ontstaat een bredere personele samenstelling, inclusief buitenlandse seizoensarbeiders. De werkzaamheden worden beter verdeeld, waardoor er ruimte komt voor verdere professionalisering en ondernemerschap.
Verwerkingslijn en dienstverlening
Er komt een verwerkingslijn bij. De broers starten met dienstverlening aan derden en investeren in infrastructuur.
Groei met visie en structuur
Er worden schuren gebouwd en logistieke processen geoptimaliseerd. Door klantgericht te werken en in te zetten op contractteelt, onderscheidt Pater zich in een grotendeels aanbodgestuurde sector. De betrouwbaarheid van het bedrijf wordt steeds belangrijker voor afnemers.
Er werken veel lokale scholieren met plezier, zij zijn in deze periode van grote waarde, een aantal blijven er hangen en komen er werken als “vaste medewerker”, daar is nu ook ruimte voor.
Samenwerking met Vezet
De samenwerking met Vezet begint met koelruimteverhuur, maar groeit al snel uit tot een belangrijk onderdeel van het bedrijf.
Cultuur van observeren en verbeteren
Veranderingen worden zelden groots aangekondigd, maar ontstaan uit dagelijkse observaties. Door continu te kijken, analyseren en bij te sturen, weet het bedrijf op natuurlijke wijze te blijven vernieuwen
Dave Schmidt treedt toe
Dave Schmidt, schoonzoon van Siem, treedt formeel toe tot het bedrijf. Hij brengt energie en ideeën mee en groeit uit tot een drijvende kracht binnen het bedrijf.
Kansen geven en verantwoordelijkheid delen
Bij Pater wordt ruimte geboden aan mensen die initiatief tonen. Door kansen te bieden aan medewerkers en verantwoordelijkheid te delen, ontstaat een sterke bedrijfscultuur waarin betrokkenheid en continuïteit centraal staan.
Van dienstverlener naar ketenpartner
Het bedrijf investeert in CA-bewaring, laad- en losdocks en ontsluiting van het terrein. Er ontstaan contracten en een samenwerking met Pater & Co.
De eerste stap naar samenwerking
Wat begint als een verkenning groeit uit tot een plan voor fusie. Niet uit noodzaak, maar vanuit visie en wederzijds vertrouwen. Beide bedrijven geloven in samenwerking als hefboom voor verdere ontwikkeling. Eind 2010 wordt de weg vrijgemaakt voor Pater Broersen.
Fusieplannen met Pater
Tijdens een studiereis naar Egypte groeit het idee voor een fusie met Dave Smit. Eind 2010 worden de plannen concreet: samen bouwen aan een toekomstgericht bedrijf.
Fusie
In 2011 bundelen Firma Broersen en Pater & Co hun krachten. Wat begint als een gedeelde visie op samenwerking, mondt uit in een officiële fusie. Twee familiebedrijven met een rijke geschiedenis, elk met hun eigen specialismen, vormen samen een nieuwe onderneming: Pater Broersen.
De fusie markeert het begin van een nieuw hoofdstuk, waarin kennis, ervaring en ondernemerschap worden samengebracht. Sindsdien bouwen we als één bedrijf verder aan een toekomst waarin betrouwbaarheid, kwaliteit en innovatie centraal staan.